Notebook Bataryası(Pili) İle İlgili Önemli Bilgiler

  Manşet, Rehber    23 Ekim 2016
Yorum Yok

Notebook kullanıcılarının sürekli şikayet ettiği konulardan biride bataryadır. Bazı kullanıcılar notebook bilgisayarını yeni aldıkları halde birinci yılını doldurmadan batarya değiştirmek zorunda kalabiliyor. Özellikle benimde 4 yıl içinde 3. batarya değiştirdiğimi düşünürsek yaptığım bazı hataları sizlerle paylaşıp bilgilendirme ihtiyacı duydum. Başlıklar halinde sizlere verdiğim adımları uygularsanız bataryanızı daha uzun ve daha performanslı kullanabilirsiniz. Öncelikle bataryayı nasıl kullanmalıyız konusuna değindikten sonra yeni bir batarya alırken nelere dikkat etmemiz gereken noktalara değinmek istiyorum. Fazla uzatmadan buyurun şöyle devam edelim..

“İlk açılışta en az 12 en fazla 18 saat şarj yapın”

Bataryanızı satın aldıktan sonra bilgisayarınız kapalı konumdayken kapasitesine göre en az 12, en fazla 18 saat şarj etmeniz gerekmektedir.

“İlk hafta en az 4 sefer tam şarj ve tam deşarj yapılmalı”

Bataryanızın istenilen tam performansına ulaşması için kullanmaya başladığınız ilk hafta en az 4 sefer tam şarj tam deşarj etmeniz gerekmektedir. Bu durumda bataryanızın hücre blokları istenilen depolama kapasitesine yani performansına ulaşmış olacaktır.

“Haftanın belli günlerinde 2 defa tam şarj ve tam deşarj yapın”

Kullanmaya başladıktan sonraki haftalarda hücrelerin enerji tutabilme özelliği kaybetmemesi için haftanın belli günlerinde en az 2 defa tam şarj ve tam deşarj ederek hücreleri aktif tutmaya özen gösteriniz.

“Enerji girişi ve çıkışı olduğundan bilgisayar açık şarj yapmayın”

Bataryanızı bilgisayarına takılı iken uzun süre adaptörden şarj konumda bırakmayınız. Bu işlem hücrelerin ömrünü kısaltacak dolayısıyla adaptörsüz kullanımda yani batarya kullanım durumunda iken kullanım süresini etkileyecektir. Ayrıca bataryanızın kullanılmadığında ise batarya içindeki enerji tutan hücreler hareket görmediğinden günden güne şarj tutma özelliğini yitirecektir. Bu durumda cihazınızın batarya da kullanım süresi azalacaktır. Bataryanızın kullanmadığınız zamanlarda kesinlikle boş bırakmayınız. Batarya dolu iken bilgisayarınızda çıkarabilirsiniz.

“Mümkün oldukça bataryanızı düşürmeyin ve darp edilmesini önleyin”

Bataryanızın içindeki birbirine bağlı piller ve yönetici elektronik devre bulunmaktadır. Bataryanın düşmesi sarsılması durumunda bu bağlantılar koparak çalışmaz duruma gelecektir. Bu durumda ürün garanti kapsamı dışında kalacaktır.

“mAh değerine göre yeni batarya alın”

Yeni batarya alırken kapasitesi en yüksek olanı seçmelisiniz. Bataryanın kapasitesi genelde mAh değeri olarak verilir. Örneğin piyasada 4400 ve 6000 mAh kapasiteli bataryalar satılmaktadır. Yeni satın alacağınız bataryanın yüksek kapasiteye sahip olması kullanım süresiyle doğru orantılıdır. Ne kadar fazla kapasiteli batarya alırsanız o kadar uzun prizsiz kullanım sağlarsınız.

“Mümkünse orjinal batarya alın”

Mümkünse diyorum çünkü bazı kullanıcıların bilgisayarları eski olduğundan orjinal batarya bulması zor oluyor. Eğer piyasada orjinal batarya yoksa tanınan, bilinen markaların muadil bataryalarını alın.

“Batarya alırken bilgisayarınıza uyumlu olup olmadığını kontrol edin”

Bazı bataryalar birbirine çok benzese de tek bir giriş yuvasıyla farklılıklar gösterebilmektedir. Hatta birçok kullanıcı bataryayı yuvaya zorla yerleştirerek çalıştırmaya çalışıyor. Bu kesinlikle yanlış bir uygulamadır. Eğer uyumsuz batarya kullanıyorsanız bilgisayarınıza kesinlikle zarar verebilirsiniz. Dikkatli olun.


Etiketler : , , , ,

  Benzer Yazılar


  Yorumlar

Lütfen Disqus eklentisini kurun.

  Sponsor/Reklam

 

  Son Yazılar
2filmizle | 2017 Filmleri | Yabancı Film İzle

cialis fiyat bedava porno rokettube